Heraklion

Heraklion, ook wel Iraklion genoemd, is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. Omdat het eiland omringd is met stranden, is Kreta populair onder toeristen. Heraklion is dus vooral een toeristisch plaatsje. Het huist ongeveer 175.000 inwoners en is daarmee ook de grootste stad van het eiland.

Geschiedenis van Heraklion
Heraklion kent een rijke geschiedenis, vooral als havenstad. De naam heeft het te danken aan de Romeinen die de stad in handen namen en hem noemden naar de god Heracles. Volgens hen was hij daar aan land gekomen.

De geschiedenis gaat verder rond 800 na Christus. In die periode veroverden Saracenen, Noord-Arabieren, het eiland. Deze maakten Kreta vooral als een plek om schepen te kapen. Later greep het Byzantijnse rijk in. Rond 960 veroverden deze het eiland. Zij verkochten Kreta uiteindelijk aan Venetiaanse kooplui. Deze maakten Kreta tot een bruisende handelsstad. Zo werd er een grote muur gebouwd en werd de haven uitgebreid.

Daarna wilde Turkije het eiland veroveren. Na een lange strijd verdreven zij de Venetiaanse kooplui en namen zij de macht in handen. Engeland was het daar echter niet mee eens en veroverde het eiland daarna. Sindsdien is Heraklion officieel de hoofdstad van het eiland.

Toerisme in Heraklion
De geschiedenis van het eiland wordt nog naverteld door de verschillende bouwwerken en gebouwen in de stad. Zo is de haven nog steeds bruisend en zijn ook de muren nog aanwezig die Venetiaanse kooplui hadden gebouwd.

Maar ook een veel oudere beschaving trekt veel toeristen, namelijk de Minoïsche beschaving. Deze hebben nog verschillende bouwwerken en voorwerpen nagelaten. Een voorbeeld hiervan is het paleis van Knossos, een plaats die naast Heraklion ligt. Dit is een uitgebreide archeologische vindplaats. Het paleis is het pronkstuk daarvan, ondanks dat het niet compleet is, kan er toch een voorstelling gemaakt worden van het eeuwenoude bouwwerk. Ook is het archeologisch museum interessant. Hier worden de vondsten tentoongesteld.

Heraklion is vaak ook een doorvoerhaven van de rest van het eiland. Kreta is omringd door strand en daardoor zijn er overal op het eiland badplaatsen. Voorbeelden hiervan zijn Chersonissos en Malia. Toeristen komen vaak met het vliegtuig en landen dan bij het vliegveld van Heraklion.

Klimaat
Kreta kent een optimaal klimaat om een strand- en zonvakantie te houden. De zomers zijn er heet en droog. In die zomermaanden valt er nauwelijks regen. De temperaturen liggen daar rond de 25 graden Celsius, met uitschieters naar 30 graden Celsius.