Heraklion Airport

Heraklion Airport is de luchthaven van de stad Heraklion, de hoofdstad van het eiland Kreta. Het ligt een paar kilometer van Heraklion vandaan. Een andere naam voor het vliegveld is Nikos Kazantzakis. Deze naam is afkomstig van de gelijknamige beroemde Griekse schrijver.

Het vliegveld verwerkt jaarlijks rond de 5 tot 10 miljoen passagiers. Hiermee is het de grootste luchthaven van Kreta en de tweede grootste luchthaven van Griekenland.

Luchtvaartmaatschappijen
Vanuit 102 verschillende locaties wordt er op Heraklios Airport gevlogen. Deze plaatsen zijn verveeld over 27 verschillende landen en 4 continenten.

Er zijn veel luchtvaartmaatschappijen actief op het vliegveld. Veel daarvan zijn prijsvechter of budgetmaatschappijen. De meest actieve zijn Germanwings, Norwegian Air Shuttle, Aegean Airlines, Air Berlin, EasyJet en Transavia.

Heraklion Airport staat ook in verbinding met een aantal Nederlandse luchthavens. Zo vliegen Aegean Airlines, Corendon Dutch Airlines, Transavia en TUI Airlines Netherlands vanaf Amsterdam Schiphol naar het eiland. Transavia vliegt er ook heen vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Vervoer en bereik
Heraklion Airport is een plek waar alle toeristen van Kreta bijeen komen. Het is de plek van waaruit toeristen hun bus of taxi nemen naar de plaats van bestemming. Veel populaire plaatsen die vanuit Heraklion Airport te bereiken zijn, zijn Chersonissos, Malia, Chania en Sissi. Maar ook kleinere dorpen zijn er via onder andere de bus te bereiken.

Een veel gebruikte manier is de busverbinding vanaf Heraklion Airport. Deze brengt toeristen naar verschillende plekken op het eiland. Afhankelijk van de dag, vertrekt elke paar minuten wel een bus vanaf de terminals. Deze verbinding is beschikbaar van ’s ochtends vroeg en tot ’s avonds laat. Op zondag vertrekt hij echter minder frequent. Ook vervoerd worden met de taxi is mogelijk. De taximaatschappij Global Transfer Services is op het vliegveld actief. Deze heeft taxi’s staan naast de passagiersterminal.

Faciliteiten
Op het vliegveld zijn een aantal faciliteiten te vinden voor passagiers. Zo is er een pinautomaat, zijn er winkels en kan er gegeten worden in restaurants of bars. Ook is er de mogelijkheid om geld te wisselen.

Verder zijn er ook huurautomaatschappijen actief op het vliegveld. Dit zijn onder andere Avis en Travel Star. Deze hebben een kantoor in of rond het vliegveld.